Monday, September 22, 2008

Halalkah Gaji Kakitangan Awam ?

Koleksi Zaharudin.net

Soalan

Betul kah pendapatan kerajaan dibahagi kepada dua akaun? mana buktinya?.Adakah Kastam Malaysia, Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan sebagainya telah asingkan cukai halal dan haram. Jika demikian, bagaimana boleh dikatakan gaji kakitangan awam datang dari akaun yang halal. ?

JAWAPAN UZAR :

Sebarang bukti saudara perlulah mengusahakannya sendiri. Saya juga tiada sebarang bukti, namun bagi saya bukti pembahagian akaun telah dibuat bukanlah satu perkara asas dalam hal ini, ( sebaliknya yang asas adalah mengapa sesebuah kerajaan itu ingin meluluskan sesuatu industri yang haram seperti judi dan lain-lain) . Adapun dalam konteks soalan ini, kita sedang memberikan fokus kepada pendapatan kerajaan yang TELAH PUN bercampur.

Perlu kita fahami bahawa wang atau ‘fiat money' atau duit kertas itu tidak menjadi haram kerana sifat fizikalnya. Ia bukannya seperti najis yang boleh merebak ke bahagian lain apabila bercampur. Apa yang haram adalah cara perolehannya dan bukan fizikalnya.

Justeru itu, oleh kerana sememangnya terdapat perolehan kerajaan dari sumber cukai yang halal dan haram (dari sudut SHariah dan bukan dari sudut undang-undang), tanpa pengasingan akaun, sudah tentu percampuran halal dan haram akan berlaku, namun ingin saya tegaskan bahawa cara perolehan yang haram dan dari sumber haram hanya akan dipertanggungjawabkan ke atas bahu individu berwajib seperti pegawai terbabit (pelaksana) dan pemimpin yang membuat dasar.

Adapun, kakitangan awam yang bekerja di bidang yang halal seperti guru, pegawai kementerian, pensyarah di IPTA, Jabatan Agama, Mufti, Qadhi, Jurutera, Akauntan dan ramai lagi, gaji mereka adalah halal. selagi mana KERJA YANG DILAKUKAN HALAL. Walaupun gaji mereka keluar dari kantung Negara yang bercampur dari hasil halal dan haram, duit dari sumber haram tadi tidak akan memberi kesan haram kepada gaji mereka.

Dosa haram adalah bersifat maknawi atau hukmi atau spiritual yang akan melekat di hati individu terbabit sahaja. Ia tidak berpindah kepada orang yang tidak berkaitan secara fizikal (iaitu apabila wang kertas itu berpindah ke tangan orang lain).

Selain itu, jika wujud orang yang ingin bersikap terlalu keras dan 'strict' tidak bertempat sehingga ingin mendakwa semua gaji kakitangan awam adalah haram kerana wujudnya percampuran, maka saya nasihatkannya untuk melihat dirinya sendiri terlebih dahulu. Dimanakah ia bekerja, jika ia bekerja di sebuah syarikat maka mungkin percampuran pendapatan syarikat juga akan berlaku kerana sebahagian besar modal syarikat juga datang dari sumber haram iaitu pinjaman bank riba dan pengurusan juga banyak yang mendapatkan kontrak secara rasuah dan lain-lain lagi. Justeru boleh dikatakan bahawa sebahagian pendapatan syarikat adalah haram.

Jika ia mengatakan "saya bekerja sendiri" maka ia tetap akan menghadapi situasi yang sama iaitu pembelinya menggunakan wang yang bercampur dari sumber haram dan halal.

Perlu diingat bahawa dalam sebuah negara Islam yang hakiki, adalah harus atau DIBENARKAN bagi pemerintah sesebuah negara Islam untuk membenarkan penduduk bukan Islam dalama negaranya menjual arak kepada sesama mereka DENGAN SYARAT ia diiktiraf oleh agama mereka. Dari sudut percukaian pula, adalah DIBENARKAN atau harus pihak kerajaan Islam tadi menerima cukai hasil perniagaan arak tadi memandangkan ia dikutip menurut peruntukan hukum Islam yang sohih. Harta tersebut boleh digunakan untuk maslahat awam termasuk membayar gaji kakitangan awam tanpa sebarang masalah.

KESIMPULAN

semua kakitangan awam jangan bimbang dengan gaji mereka selagi mana mereka melakukan kerja-kerja dan tugasan yang halal. Adapun setiap pelaksanaan perintah oleh orang atasan yag bercanggah dengan Islam akan menjadikan sebahagian gaji mereka haram dan syubhah. Manakala beban dosa dari tugasan haram tadi pula akan ditanggung oleh setiap orang atasan yang membuat keputusan termasuklah setiap individu yang menyokong.

Adapun, jika anda ingin membaca dalil-dalil kepada jawapan yang saya utarakan ini. Anda bolehlah membaca dengan faham artikel berikut.

Maksud saya ‘faham'kan kerana anda perlu mengaitkan dalil itu dengan kerajaan yang bercampur pendapatannya.

Sekian,

Zaharuddin Abd Rahman

2 comments:

Anonymous said...

jawapan yang baik,penuh info dan bernas...tahniah zaharudin

Anonymous said...

Kepada saudara zaharudin,

Kita tidak boleh justify semua benda dengan mengatakan semuanya ada balance @ weakness dan strength..kerana asal haram akan tetap jadi haram melainkan diperakui oleh hadis dan quran dan sumbwr2 lain..jika kita sudah mengetahui semuanya syubhah kenapa kita masih mahu menerimanya..kerana dalam hukum tidak ada soal liberal dan boleh dipermudahkan hanya dengan menggunakan perbandingan...tiada siapa yang mengatakan menerima wang bank atau membuat pinjaman dibolehkan..yang pasti..apabila kita mengetahui bahawa kita menjejakkan kaki ke alam syubhah maka lebih baik dielakkan..kita ada pilihan...tidak kira makan gaji ke..pinjaman ke..bila kita rasa ada syubhah maka ia perlu di elakkan sama sekali...peraturan dia mudah sahaja dan tidak perlu dipayahkan...BILA ADA SYUBHAH MAKA ELAKKAN..Tidak perlu untuk kita mencari loophole atau sesuatu yang membenarkan diri sedangkan kita tahu ia salah maka ia tetap akan salah...walaupun kita melalui peredaran masa maka amatlah penting bagi kita untuk menjaga hati kita kerana perkara syubhah amat berleluasa sekarang ini..sehinggakan nabi muhammad pernah bersabda..pada akhir zaman kita tidak akan selamat dari tipu daya dunia melainkan melarikan diri kehutan..dan hadis ini semakin kena pada tempatnya...apa yang saya perkatakan ini bukanlah menegakkan sesuatu dengan extreme atau radikal sebaliknya hanya berpegang kepada hukum yang simple..iaitu syubhah patut dielakkan dan tidak lebih dari itu...senang bukan tetapi kita terbuka kepada godaan dunia yang cukup hebat dan luarbiasa sehingga kadang2 boleh membenarkan syubhah..maka jagalah hati kita dan nawaitu kita...wassalam..