Friday, May 1, 2009

Siapa bekas KSU ni..?

Sedang kita menyambut Hari Pekerja 2009 kali ini, nampaknya kita dikejutkan dengan laporan akhbar daripada SPRM. Perkara ini dinyatakan oleh Timbalan Pesurujaya SPRM yang menyatakan kertas siasatan berada pada peringkat akhir.

Sebenarnya belum ada apa-apa keputusan mengenai siasatan tersebut tetapi ianya telah membangkitkan satu senario di dalam perkhidmatan awam kerana ia membabitkan seorang KSU.

Iyalah di Malaysia ini hanya ada beberapa kerat KSU. Ada KSU yang cuma jadi 'seat warmers' dan ada juga yang 'actual doers'. Ada KSU yang duduk di kerusi tersebut hanya untuk beberapa bulan sahaja dan kemudiannya berpindah ke kerusi yang lain. Dan seterusnya proses ini berlaku seolah-olah kerajaan ni mereka punya.

Di dalam rombakan KSU yang diumumkan oleh KSN pada 21 April 2009 yang lalu, ianya berlaku disebabkan oleh penstrukturan beberapa kementerian daripada pengumuman DS Najib baru-baru ini.

Tetapi pekerja-pekerja gomen juga telah dapat membaca apa yang berlaku. Rombakan kali ini juga diambil kesempatan untuk memindahkan beberapa orang yang mungkin telah menimbulkan masalah di tempat lama mereka.

Pekerja gomen sebenarnya kecewa dengan bentuk tindakan yang selalunya diambil iaitu dengan memindahkan sambil menaikkan pangkat terutama kepada pegawai-pegawai tinggi.

Tindakan sebegini mungkin digunakan bagi menjaga nama baik pekerja gomen tinggi itu serta nama baik perkhidmatan awam. Tindakan sebegini juga boleh disalahertikan sebagai mendapat ganjaran dan bukannya hukuman.

Jika KSN telah menerima aduan, mohon untuk disiasat. Apatah lagi aduan pula bukannya daripada surat layang dan boleh dikatakan 'valid'. Tentu ada yang tidak kena.

Berbalik kepada isu ini, mohon agar siasatan dapat dijalankan dengan seadil-adilnya.

Selamat Hari Pekerja 2009-Kerana Mu Malaysia Maju

No comments: